Максимално близко до оригиналната
италианска рецепта, която всъщност има доста вариации ;)
ПРОДУКТИ:
Бишкоти САВОЯРДИ– италиански бишкоти, има ги вече навсякъде в нормалните магазини. Два малки пакета или
един голям. Българските бишкоти категорично не стават, просто защото са съвсем
различни – тежки и плътни, а трябва да са леки и въздушни. Цената за голям пакет е около 4-5 лева. Ето една от марките, които се срещат по нашите магазини:
Сирене МАСКАРПОНЕ
– пак италианско. Не опитвайте да го замествате с крема-сирене или някакво друго,
примерно Филаделфия. Тирамису се прави с маскарпоне и точка! В БГ се срещат
няколко марки, предимно в кутии от по 500 грама. Цената е между 6 и 10 лева.
По-скъпото наистина е по-добро, но не се сещам за конкретната марка в момента.
Ето така изглежда:
Вино МАРСАЛА –
италианско, кво да е друго! ;) Това не е вино за пиене, а специално за готвене.
Бутилката е 13-15 лева, зависи откъде ще го купиш. Ако изобщо го намериш… ;)
Продават го в гъзарските магазини за алкохол, може да го има и в Пикадили. Ако
нямаш марсала, можеш да я замениш с коняк, ром, ароматно вино – но просто няма
да е същото.
А ето и всичко
накуп:
Бишкоти Савоярди –
един голям пакет
Маскарпоне – 1 кутия
от 500 г.
Марсала – 100-150 мл.
5 яйца
10 лъжици захар
300 мл силно кафе
– леееко подсладено
Какао за поръсване
ПРИГОТВЯНЕ:
Първо сваряваш кафето
и го оставяш да изстине.
Не! Първо вадиш
яйцата и маскарпонето от хладилника. Златно правило при повечето десерти с
яйца, мляко, сметана и т.н. – продуктите трябва да са със стайна температура!
Особено яйцата!
Та сваряваш кафето, слагаш му лъжица захар и го оставяш да
изстине. (Друго златно правило относно сиропирането на тестени неща – никога не
се залива, кисне, потапя в горещ сироп, течност и т.н.)
После отделяш белтъците от жълтъците.
Жълтиците разбиваш
много хубаво, до пухкавост с миксер и 5 лъжици захар. Към тях прибавяш и 50
мл. Марсала!
(Тук някои хора от шубе обработват жълтъците на водна баня –
аз не го правя, защото в оригинал са си сурови, а и е по-лесно и бързо.)
Разбиваш някак си и
гъстото маскарпоне и прибавяш към него жълтъците.
Отделно разбиваш
белтъците на сняг – пак останалите 5 лъжици захар.
Прибавяш и тях към
максарпонето+жълтъците, но не биеш с миксер, а леко с дървена лъжица, за да
не спаднат белтъците. Трябва да е по-скоро въздушен, отколкото гладък, гъст
крем. Той после ще стане такъв, ама чак като сглобиш тирамисуто и постои
няколко часа в хладилника.
Връщаш се при кафето,
вече трябва да е изстинало и наливаш в него още 50 мл. марсала. Може и малко повече ;)
И започваш сглобяването.
Трябва ти хубав съд, не много дълбок, но не и плитък – примерно квадратна
йенска тава или пластмасова кутия, може и тавичка. Хубаво е да е с капак, за да
не поема после аромати от хладилника.
И така – топиш бишкотите една по една в кафето, ама не ги
задържаш вътре, а веднага вадиш. Просто леко потапяш с пръсти и вадиш. Защото
тези бишкоти поемат много и веднага се разкашкват. Така редиш един ред бишкоти
и го заливаш с крема. Бучкаш леко с лъжицата да влезе крем навсякъде в
дупчиците. После редиш втория ред бишкоти и пак крем. Ако ти остане материал –
на мен винаги ми остава – правя малки индивидуални тирамисута в купички.
Покриваш с фолио или капак съда и пъхаш в хладилника.
И тук идва най-трудното
– чакането! Трябва да престои най-малко 6-7 часа, а най-добре цял ден или
нощ.
При сервиране всяко парче индивидуално се наръсва обилно с
какао (с цедка) и още по-индивидуално се изяжда за секунди!
Няма коментари:
Публикуване на коментар