30 октомври 2014

Ска-ска-ска-скариди!



Продукти-мродукти

600-800 г скариди (за 2-4 човека). Ох, най-добре да си е цяло кило...
Масло (от хубавото)
Зехтин (от ароматния)
Чесън – 6-8-10 скилидки (според смелостта на готвача)
Шарен пипер – на вкус
Сол
Вино – няколко лъжици
Лимон – сокът на 1-2 броя

Говорим за едрите скариди, поне колкото палец. Дребните черноморски "череши" са за салата, не са за наяждане. Добре е да купите пресни скариди. Което автоматично значи, че са сурови, зеленикаво-кафяви. Ако са розови, значи са бланширани. Измиват се под течаща вода, като им се маха тъмната пихтийка в основата на главата, откъм гърба. Могат да се махнат и главите, да се оставят само необелените опашки – въпрош на вкуш! Но може и със замразени - всъщност напоследък купувам замразени скариди тип Easy Peal – по-изгодно и по-удобно. Те са изчистени, само шлюпката на опашката е оставена, защото имено скаридената обвивка дава този неустоим морски вкус на вкусотията. Та ако са такива, оставете ги да се размразят, изплакнете ги и може леко да ги подсушите.

В тиганя се слагат маслото и зехтина (преобладава маслото, но се слага и зехтин, защото иначе маслото прегаря). Щом се сгорещи мазнината, се ръгва и пресованият чесън. Оставя се самотен в таганя, за да си пусне ароматите без да се препържи, и след това се изсипват ТП* скаридите. Бъркат се да им влезе масълцето навсякъде и се захлупват с капак за 3-4 мин. Пак бъркаш. Като порозовеят отвсякъде – готови са! Слагаш сол и смлян пипер, виното също. Като се поизпари виното и му остане само готварския аромат, добавяш щедро и лимона, че да стане хубав маслено-лимонов сос за топене с меко хлебче. Важно е да не се преготвят – месото им става сухо и жилаво. Изключваш котлона и сервираш в голяма купа на средата на масата, че да е далече на всички и да остане повече за теб!


ТП* - Техни Превъзходителства

Няма коментари:

Публикуване на коментар