С Анета често спорим за грис халвата. Тя я прави блеееда, ей сега ще припадне в чинията... Въпреки това не мога да отрека, че всеки път й става много вкусна. Може би защото - както казва Иво - Анета не прави грис халва, а "Greеce халва". ;)
Та ето какво трябва за тоз десерт за мен неустоим, а за други - кошмар от детската градина:
Чаша и половина захар
Две чаши и половина вода
Почти две чаши грис
Масло на око (1/3 голямо пакетче или малко повече)
Орехи натрошени
Канела
Ванилия
Слагам захарта и водата да кипнат, и вътре мушвам канелата и
ванилията.
В дълбокия тиган разтопявам маслото, и като зацвърчи леко ръгам и двете чаши грис.
Бъркам и пържа (по-скоро се пече тигана) до цвят по желание. Аз предпочитам
по-тъмно. Слагам и орехите. Накрая заливам със сиропа – бълбука силно. Бъркам,
докато започне да се отделя от стените. Слагам капака и така стои 30 мин. После
обръщам халвата върху голяма чиния и я режа като торта. Вилици и т.н…Ммммм!
Няма коментари:
Публикуване на коментар