31 октомври 2014

Грис халва (много вкусна)


С Анета често спорим за грис халвата. Тя я прави блеееда, ей сега ще припадне в чинията... Въпреки това не мога да отрека, че всеки път й става много вкусна. Може би защото - както казва Иво - Анета не прави грис халва, а "Greеce халва". ;)

Та ето какво трябва за тоз десерт за мен неустоим, а за други - кошмар от детската градина:

Чаша и половина захар
Две чаши и половина вода
Почти две чаши грис
Масло на око (1/3 голямо пакетче или малко повече)
Орехи натрошени
Канела
Ванилия

Слагам захарта и водата да кипнат, и вътре мушвам канелата и ванилията.
В дълбокия тиган разтопявам маслото, и като зацвърчи леко ръгам и двете чаши грис. Бъркам и пържа (по-скоро се пече тигана) до цвят по желание. Аз предпочитам по-тъмно. Слагам и орехите. Накрая заливам със сиропа – бълбука силно. Бъркам, докато започне да се отделя от стените. Слагам капака и така стои 30 мин. После обръщам халвата върху голяма чиния и я режа като торта. Вилици и т.н…Ммммм!

Няма коментари:

Публикуване на коментар